#Saferinternetday Zijn wij nog steeds veilig?

Een moment in het jaar om niet alleen individueel, maar vooral maatschappelijk stil te staan bij ons gebruik van het internet met de nadruk op “veiligheid”. Vanzelfsprekend moet ‘veilig internetgebruik’ net als je gehele veiligheid een dagelijkse routine zijn. Net zoals je de deur op slot doet als je van huis gaat, je stopt voor een rood stoplicht, je gordel omdoet als je autorijdt of dat je, voordat een parachutesprong maakt, eerst je ‘gear’ grondig controleert.

Toch blijkt het besef van kwetsbaarheid bij het gebruik van het internet door te veel te worden onderschat. We lezen dit dagelijks in de media en op alle niveaus. De eenvoud en mate waarin complete netwerken worden gehackt is continu aan de orde. Het gebruik van kinderlijk eenvoudige wachtwoorden (je zet je fiets toch ook niet op slot met de sleutel ernaast) zien we nog te vaak.

Dat 9 februari is bestempeld om iedereen weer even stil te laten staan bij veilig internetgebruik is echt noodzakelijk. Doe mee, en maak vandaag bijvoorbeeld een afspraak met je IT-mensen en Security Officer om alle gevaren nog eens te controleren.

Alle tech-bedrijven werken continu aan een beter en veiliger internet. Ze passen hun software hierop aan en het is jouw eigen verantwoordelijkheid dat je je systemen up-to-date houdt. Maak hiervoor afspraken met je techies. Weet bijvoorbeeld dat Microsoft wereldwijd per 1-10-2022 stopt met Basic Authentication in Exchange Online. Zorg er daarom voor dat alle applicaties die je gebruikt ruim voor die datum het nieuwe protocol oAuth 2.0 ondersteunen, anders loop je geheid tegen problemen aan als je gebruik maakt van Exchange Online.

Be Secure, Stay Secure!

Terug
Help mij Bel mij